Som Pagesos valora el seu primer any de funcionament de manera molt positiva

foto roda de premsa1

Fecha:

En paraules del seu gerent, Toni Monjo, aquest primer any de funcionament de Som Pagesos ha servit per recuperar les pèrdues ocasionades per la pandèmia durant els dos anys anteriors. No és d’estranyar, doncs, que el Director General d’Agricultura, Fernando Fernández Such, qualifiqui Som Pagesos com una associació que “aporta múscul econòmic, enforteix les empreses que el formen i estira la resta del sector”.

Som Pagesos ha produït 17 milions de quilos de producte local durant aquest 2022. És una de les dades que formen part del balanç que va fer el passat dimarts aquesta associació de productors de fruita i
hortalissa de Mallorca, creada fa poc més d’un any, juntament amb el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández Such. Es tracta d’una producció total valorada en més de 17 milions d’euros. S’ha produït un 26% de síndria, un 20% de tomàtiga, un 18% de meló, un 11% de carabassí i un 11% de cogombre, entre d’altres productes. Fernández ha destacat que es tracta d’un projecte estratègic «que aborda reptes del sector hortofructícola de Mallorca, concentra capacitat de producció i oferta, claus per a la viabilitat d’un sector estratègic com és l’agroalimentari». Es tracta,
ha dit, d’un «projecte tractor», que està constituït com una organització de productors de fruita i hortalissa, la número 10 d’Espanya.

Els quatre socis que integren Som Pagesos de Mallorca (Agromallorca, Agroilla, Es Merca i Terracor) han estat presents a la roda de premsa, a càrrec de seu gerent, Toni Monjo, Isabel Vicens d’Agromallorca i el Director General d’Agricultura. Monjo ha destacat que «ha estat un bon any a nivell de producció, hem pogut recuperar el remolc de la pandèmia, amb els dos anys dolents que hem passat, 2020 i 2021». Ha detallat també iniciatives que s’han engegat per tal de crear llaços amb altres sectors econòmics i reforçar la traçabilitat de la producció del camp de Mallorca. Així, s’han signat acords amb Restauració, s’està estudiant línies de col·laboració amb la Federació Hotelera o ja s’ha en trat com a membre de la Fundació
Impulsa.

Isabel Vicens d’Agromallorca s’ha referit als reptes futurs, com el relleu generacional, la manca de personal, el canvi climàtic i també la manca de subministraments. També ha explicat que de cara a l’hivern han signat un conveni de col·laboració amb tres productors de cítrics de Mallorca, que representen el 80% de la taronja produïda a Mallorca. Aixi mateix, estudien crear un centre logístic i de neteja d’envasos, que pugui canalitzar i optimitza r de forma més eficaç els més de 17 milions de tones de fruita i verdura produïdes per les empreses que formen Som Pagesos. «O ens adaptem o morim, o ens ajuntem o no hi serem», ha remarcat. 

Som Pagesos és una iniciativa dels quatre majors productors agroalimentaris de Mallorca, amb l’objectiu de defensar i promocionar el producte local, de proximitat i de temporada a través d’una marca pròpia de
qualitat. En aquest moments, Agromallorca, Agroilla, Terracor i Es Merca són els socis fundadors. Aquesta marca de qualitat és la garantia per al consumidor que compra fruita i verdura de primera qualitat, temporada i produïda a Mallorca. Compta amb el suport de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació per al desenvolupament del projecte. Som Pagesos, pret én a més contribuir en l’equilibri econòmic local, fomentar el consum sostenible i responsable, i dignificar el treball de la pagesia.

Más
artículos

SOM PAGESOS VOL DIR MALLORQUÍ